Bitcoin nedir? Bitcoin mining nasıl yapılır?
Bitcoin nedir? bitcoin minin nasıl yapılır? bitcoin madenciliği başlıkları şu sıra Google’da yoğun olarak aranıyor; zira bitcoin her geçen gün değerlenirken yatırımcısına da 1 yılda katbekat para kazandırdı. Peki son günlerde rekor üstüne rekor kıran bitcoin ne ifade ediyor? Bitcoin’i almak için ne yapmak gerekiyor? Gerçekten güvenilir bir yatırım aracı mı? Bir dolar veya euro alternatifi mi yoksa altına paralel olarak düşünülebilecek bir şey mi? Yoksa her şeyden öte bitcoin her an patlamaya hazır bir balon mu?
Bitcoin nedir? bitcoin mining nasıl yapılır? bitcoin konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Ancak diğer yandan bitcoin sürekli değerini artırmaya devam ediyor. Ocak 2017 gibi 1.000 dolar dolaylarında piyasada olan bitcoin’in bugün 63.000 dolar kadar ulaşması kafaları karıştırmıyor değil. Bitcoin nasıl alınır? Gerçekten de güvenilir bir yatırım aracı mı? Diyanet’in bitcoin’le ilgili söylediği ‘caiz değil’ uyarısını da hafızalarda tutarak dilerseniz bitcoin’i detaylıca inceleyelim.
Bitcoin ne kadar?
Bitcoin nedir? Bitcoin mining nasıl yapılır?
Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.
Bitcoin sanal para birimi; ancak kağıt paranın yerine geçip geçmeyeceği bir süredir tartışılıyor. Ciddiye alınması gereken bir para birimi olduğu çok açık; ancak kağıt paranın yerine geçeceğini düşünmek biraz gerçeklerden uzak.
Bitcoin, Dijital para, Sanal para?
Aslında Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığından çok; neden çok önemli olduğu kendi başına uzunca bir yazıyı hak ediyor. Çünkü Bitcoin’i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından bir tanesi Proof-of-Work olarak bilinen konsept. Bu yazıda ise bu konuya kabaca değinip işin teknik kısmına çok da kafa yormak istemeyen okurlarımızın akıl sağlığını koruyacağım, en azından şimdilik.